fredag 29 oktober 2010

Fredag

Idag har det varit första dagen av ett openstake. Vi har vandrat upp och ner backarna på de där förbannade hedarna (det känns så när man släpar på en väska med en massa vilt genom ljung, whitegrass och sumpområden och över diken brant upp och brant ner, hela tiden lutar det) hela dagen. Men vilken fantastisk terräng för ett prov. Utmanande för hundarna så det heter duga! 24 hundar startade i morse och nu är det 10 kvar till i morgon, de som gått bra har gått riktigt bra. Har varit kul att få se några av de handlers med lite kändare namn bland andra John Halstead jr, Sara Gadd och Ricky Ross Moloney. Vädret har mestadels varit uppehåll som tur är, för tillsammans med vinden som varit så hade det lätt kunnat kännas väldigt jobbigt.

Efter att provet avslutats (och min bil, med flera, hade dragits loss) så stannade jag till på vägen tillbaka till det B&B jag ska sova på för att släppa ut hundarna lite. Hittade ett perfekt ställe att göra ett kort träningspass. Nu var inte uppgifterna megasvåra, men båda hundarna var så duktiga.

Tänkte avsluta kvällen med att äta middag ihop med bland andra Roger Phillips, Dave Latham och Alan Reese. Känns som om det varit en rätt bra fredag!

torsdag 28 oktober 2010

Three Ridings openstake

Egentligen skulle jag ha jobbat igår. Men så blev det bestämt att Inga-Lena skulle komma hit tisdag kväll och sova över för att ha närmare till ett prov. Amy skulle egentligen haft en egen dag men erbjöd sig att jobba istället så jag kunde åka med. Det var jätteskönt att ha någon att prata lite svenska med här!

Jag har varit på prov som Three Ridings ordnat tidigare i höst och blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att sköta nummerskyltarna. Vissa klubbar delar, förutom nummerlapp att sätta runt armen, ut stora träskivor med siffror på som de tävlande bär med sig under provet. När de kommer fram till ett domarpar så överlämnas skivorna till skylthållaren som sedan ser till att rätt nummer visas och galleriet kan på så sätt hänga med i vilken hund som utför vilken apport. Måste säga att jag nog lyckades rätt bra, det var tydligen vanligt att de tävlande glömde skivorna antingen när de skulle in eller oftast när de skulle ut. Men jag fick inte kvar en enda, de tävlande kunde inte passera mig åt något håll utan att jag artigt bad "Can I have your board, please" eller "here's your board".


Fick se några fina apporter (bland annat den runner som finns bild på i föregående inlägg), när 17 hundar varit inne på linjen hade bara en enda åkt ut. Terrängen var mestadels jordbrukslandskap och lite skogspartier. Rödben, fasan, duvor och stora harar sköts, till viltbärarnas stora fasa och jag var rätt glad över min syssla. Många är nyfikna och kommer fram och pratar när de får reda på att man är svensk och likadant är det flera som jag nu träffat ett par gånger och de hälsar hjärtligt på samlingarna. Engelsmännen är väldigt öppna och trevliga, stämningen på de trials jag varit på hittills har varit så otroligt välkomnande.

I morgon bitti sticker jag tidigt iväg för att titta på ett två-dagars openstake. Det har varit planerat länge och jag kommer vara med båda dagarna. Det B&B som jag ska bo på har enligt hemsidan internetaccess så jag kanske kommer det en uppdatering i morgon om det finns tid till det.


Startfältets enda golden Charordcot Bishops Cosmo
Alan Schofields Eastdale Harry

Ricky Ross Moloney sänder sin Tagabea Flame of Ribblesdale

Olika sätt att hantera en grind

Två hundar fick på openstaket nästan likadana apporter, två fasaner som gick ner i samma område bakom en grind. Sen kan man ju konstatera att de har olika sätt att ta sig tillbaka med fågeln...


Hur man får fatt i en runner...

Richard Gills Torbrook Swift tog en runner på Three Ridings två dagars openstake.

tisdag 26 oktober 2010

Trist dag

Trist dag idag. Det har regnat nästan hela dagen. Jag och Amy var flitiga i morse med städning av kenneln och promenader i olika grupper och håll. Alla valparna har tränat och sover nu gott. Jag har hunnit börja knåpa ihop cv och brev för att söka jobb till våren. Usch så svårt det är...

Nu väntar vi på 150 kg kyckling som ska genom köttfärskvarnen och bli till färs åt hundarna. Ikväll får jag svenskt sällskap och troligen blir det att följa med på prov imorgon. Jag är egentligen inte ledig eftersom jag ska bort fre-sön, men jag blev erbjuden en extra dag ledigt. Det sägs att vädret ska vara fint i morgon igen så håll tummarna!

Fler kvalificerade

Det är prov nästan varje dag här nere och fler och fler blir kvalificerade för Championshipet.


Tidigare i höstas såg jag Dave Lathams hane, som är efter FTCh Mediterian Blue, vinna ett novice stake. Nu har han förutom att ha kvalificierat sig till Championshipet även blivit FTCh Delfleet Neon of Fendawood.

Uppdaterad lista:
Roger Ketley - Highroost Brook
Dave Latham - Delfleet Neon of Fendawood
Nicola Rudgard - Waterford Easter
Jenny Hankey - Ardmuir Lady's Smock
Simon Hansell - Rimrock Golden Girl
Kirsty Cousins - Gortons Red Ruby Rascal
Sandra Halstead - Levenghyl Silver Cloud of Drakeshead
Jayne Coley - Waterford Fergus
Annette Clarke - Garronpoint Liffy
Graham Roberts - Wendearose Hector of Riversway
Richard Hinks - ???
Ricky Ross Moloney - Tagabea Flame of Ribblesdale
John Halsted - Emmanygan Rocket of Chatsworth
Sara Gadd - FTCh Brindlebay Gertie of Birdsgreen
John Halsted - Emmanygan Ramble
Joe Mclure - Silversnipe Legend
Dick Sorley - Anson Anne of Denbank
Judith White - FTCH Blackfoot scout of Minstead
Greg Paterson - ???
Helena Sully - Braidenvale Spieran of Quabrook
Robert Atkinson - Merryway Purdey of Holway
MaryJane Opie - Decies Dodge by Studebaker
Tim Brain - Griogaraich Linnet
A.P. Brentnall - Riverhead Max
Mike Tallamy -???
Paula Cullis - Tagabea Zulu Too
Jimmy Swindlehurst - ???
Billy Steel jr - Hillus Churchill
John Halstead - Roberto Rannaldini of Bolton Abbey (förra årets vinnare)

söndag 24 oktober 2010

Tiden går fort...

Det mesta av tiden i England denna höst har redan gått! Vad tiden går fort, men det är väl så när man har roligt. Men än så väntar några roliga veckor. Till helgen ska jag och titta på ett två dagars openstake och bo på b&b. Söndagen åker jag och Hollie på ett seminarium anordnat av kennelklubben om "Canine Sports Science". Veckan efter följer jag med Peter när han dömer ett novice. Och så tittar troligen Birgitta och Katarina förbi när de äntligen kommer ner till UK. Ska sen åka ner några dagar till dem i Wales för att träna ihop med dem och Roger. Sen är det snart dags för Championshipet ihop med goda vänner och sen åker jag hem för denna gång.

Även att jag har haft och har det toppenbra här nere så har man lite hemlängtan ibland. Och så är det rätt skönt att veta att man är efterlängtad hemma, precis som jag saknar dem massor!!

lördag 23 oktober 2010

Förkyld

Har åkt på en riktigt förkylning med ont i halsen och rinnande näsa. Allt blir lite jobbigare just då. Har varit ledig idag så jag passade på att ta en rejäl sovmorgon för att kurera lite. Sen har jag varit iväg och spanat in Selby lite. Har börjat fundera lite på julklappar så man slipper göra det när man kommer hem, och så kan det ju vara roligt om man hittar lite annorlunda saker här nere... Hittade en fleecekrage till mig själv i alla fall. Ska bli skönt att slippa en lång halsduk som lossnar eller hänger ivägen. Fingervantar blev det med, börjar vara riktigt kallt på morgonen så det känns som om det kan behövas.

Precis när jag skulle åka blev det ett himla liv ute i kenneln, när jag tittar ut ser jag ett tjugotal hästar springa förbi. Det visar sig vara ett jaktlag med hästar, hundar och klassiska hunters med röda kavajer. Det är inte längre lagligt att jaga räv med ett stort hunddrev och ryttare så numera är det framför allt en social sammankomst och någon "lägger spår" åt hundarna innan jakten börjar. Så synd att jag inte hade kameran med mig när de red förbi mig ute i trädgården, ett stort antal foxhounds och välklädda ryttare på fina hästar. Alla artigt hälsande "morning" och lyfte på hjälmen. Skyndade in för att hämta kameran och hoppades se dem borta vid bilarna och de icke ridande i jaktsällskapet som befann sig in på vår väg, men hann inte. (Snodde en bild istället från thisislondon.co.uk så ni ser vad jag menar).


Nu ska jag hälla i mig en kopp the till och värma min varmvattenflaska. Den är såå underbar! Och det bästa av allt är att den fortfarande är varm på morgonen.

fredag 22 oktober 2010

Kvalificerade till Championshipet

Några av dem som hittills är kvalificerade till Championshipet. (Reservation för fel...)

Simon Hansell - Rimrock Golden Girl
Kirsty Cousins - Gortons Red Ruby Rascal
Sandra Halstead - Levenghyl Silver Cloud of Drakeshead
Jayne Coley - Waterford Fergus
Annette Clarke - Garronpoint Liffy
Graham Roberts - Wendearose Hector of Riversway
Richard Hinks - ???
Ricky Ross Moloney - Tagabea Flame of Ribblesdale
John Halsted - Emmanygan Rocket of Chatsworth
Sara Gadd - FTCh Brindlebay Gertie of Birdsgreen
John Halsted - Emmanygan Ramble
Joe Mclure - Silversnipe Legend
Dick Sorley - Anson Anne of Denbank
Judith White - FTCH Blackfoot scout of Minstead
Greg Paterson - ???
Helena Sully - Braidenvale Spieran of Quabrook
Robert Atkinson - Merryway Purdey of Holway
MaryJane Opie - Decies Dodge by Studebaker
Tim Brain - Griogaraich Linnet
A.P. Brentnall - Riverhead Max
Mike Tallamy -???
Paula Cullis - Tagabea Zulu Too
Jimmy Swindlehurst - ???
John Halstead - Roberto Rannaldini of Bolton Abbey (förra årets vinnare)
Billy Steel jr -

To run in the Championship, dogs must have obtained one of the following qualifications:
1 x A Qualification or 3x B Qualifications
(a) 1 st in Open (two day) Stake, 20 or more runners = A
(b) 2 nd in Open (two day) Stake, 20 or more runners = B
(c) 1 st in Open (one day) Stake, 10 or more runners = B
The current Champion is entitled to defend the title.
The current Irish Champion is entitled to run

torsdag 21 oktober 2010

Stämmingen är på topp i Keepers Cottage!

 I går vann Pip ett novice trial med sin unga tik Tweedshot Thistle of Levenghyl på andra försöket och tilldelades även andra utmärkelser.

Idag kom Peter hem med en ny titel på Monkey, numera FTCh Levenghyl Ilse of Arran (FTCh Hamford Zealot of Highseas - FTCh Glenpatrick Eve). Monkey har tidigare vunnit ett två dagars open stake och idag ett en dags open. Nu hoppas vi på att de kvarvarande proven kan ta honom till Championshipet också.

En labrador och en cocker

Just nu är det högsäsong för prov här nere i England. Vissa veckor är Peter och Pippa iväg större delen av veckan eller så är de bara hemma och vänder mellan prov och träningar över hela landet. Mellan passandet av hundarna i kenneln hinner man ut och träna lite med sina egna. Häromdagen var jag och Amy ute med Branwen och hennes söta cocker Sherbut. Branwen har fått träna på klockan, väldigt svårt tyckte Branwen och var mycket noga med att inte göra fel. Efter en liten stund började poletten trilla ner och jag är så nöjd med våra framsteg. Sherbut har fått börja lära sig ut, så roligt att se henne börja förstå. Vi ska fortsätta jobba på våra unga härliga hundar.

måndag 18 oktober 2010

Tråkigheter och positiva framsteg

Suck, vilken dag. Miss Fine började i går kräkas, troligen kommit i kontakt med något giftigt, och jag har varit hos henne mer i natt än i min säng. Hon lugnade ner sig i går kväll så jag kunde börja få i henne vätska igen och det ser ut att gå framåt och hon är något piggare. Hon ligger och trynar under en värmelampan i eget krypin på den stora kennelmatebädden.

Jag har tillbringat dagen dels vilande i sängen, dels uppassande på Miss Fine och så behövde jag komma ut en sväng så jag tog med mig Branwen ut på fältet. Sista veckans hårdfokus på ordning och reda och på att peta i smådetaljer verkade ha gett resultat idag. Bara att fortsätta på den vägen. Branwen har, till skillnad mot sin syster, mycket lättare att lära sig ut än sidotecknena. Ut fattar hon rätt så bra medan sidorna är något vi måste lägga ner mer tid på. Bestämde mig för att bara göra allt riktigt, riktigt enkelt idag för att inte hamna i någon position när jag på grund av trötthet blev lättirriterad. Verkade vara ett bra beslut. Vi hade en trevlig stund ute och jag tror att det byggde hennes självförtroende lite. Branwen är väldigt noga med att göra rätt och förstår hon inte blir allt väldigt tokigt och jobbigt. Känns som att vi är på rätt väg nu!

Höstinredning

Kände att det var dags att byta till lite höstigare färger på bloggen. Lätt fixat med de nya funktionerna som jag gillar!

I går natt hade vi första frostnatten, annars kan man inte tro att det är oktober nu. På dagen när solen är framme kan man vissa dagar fortfarande gå ut i bara en tröja och solen värmer härligt! Jag har avklarat/avnjutit/genomlidit/återigen avnjutit mer än hälften av hösten här på Yorkshires landsbyggd. Vissa dagar har varit helt fantastiska med otroliga erfarenheter och upplevelser medan andra dagar då det är vardag, jodå, den är det här också då man helst skulle vilja ligga kvar i sängen istället för att gå ut i ösregnet och plocka hundskit. Men då är det bara att inse "that's life" och gå upp och ta tag i det. Det är ju mitt jobb just nu och jag får möjlighet att göra något som jag verkligen vill. Alla dagar är inte lika roliga, men för hur många är de det?

Hela den här resan har gett mig erfarenheter inte bara inom hundvärlden utan jag är rätt säker att den kommer att få mig att växa som människa också, och erfaraheter kan man ju aldrig få för mycket av!

lördag 16 oktober 2010

Championship


Ska bli extra kul på Championshipet i år nu när man har träffat många som är där och/eller deltar. Till skillnad mot förra året då jag kände igen många till namnet men inte mycket mer...

Fick goda nyheter att Simon Hansells härliga tik idag har blivit Field trial champion och även kvalificerad till Championshipet på Sandringham i december. Tyckte jättemycket om Gilly när jag såg henne på träningarna ihop med dem nere i Wales och det ska bli så kul att se dem på Championshipet.


onsdag 13 oktober 2010

Strandbilder







Havet

I helgen var Maxie här och berättade om hur trevligt hon haft det med en promenad på stranden med hundarna. Vädret de senaste dagarna har varit fantastiskt här så jag tänkte passa på idag att åka jag också. Tyvärr var vädret sämre idag, men det regnade i alla fall inte...





tisdag 12 oktober 2010

Gundog Pup

När jag besökte Scotland visade Andy mig en fin dikt som jag fastnade för. En härlig beskrivning av The Gundog Pup!







Make much of me, your gun dog pup.
And when you think I am growing up
Show me what I need to do
To be a complement to you.

Be patient with my learning,
which from my baby brain
may not be very fast.
Show me again
the hunting, stopping, turning,
and I will understand at last.

When you take me shooting
I may be tempted but will not chase.
Watch me close and guide me
to the pheasant´s hiding place
and I will hunt and crash the brambles,
jump the fence and swim the stream,
pick up and scramble quickly back
to the leader of my pack.

I will fulfil our dream!

Favoriter

Mina favoriter är dock dessa, och så en min lilla bruna som jag saknar massor!







Boycie

Boycie är en av kennelns tre vuxna golden retrievers. Han är en av de finaste golden jag har sett och är dessutom field trial champion.




måndag 11 oktober 2010

Syskonkärlek

Halvsystrarna Branwen och Miss Fine njuter av tiden i England...

Familjebesök

Hade några dagar besök från mina föräldrar och syster. Det var så härligt att träffa dem, rätt så mitt i min vistelse här i England. Vi har ätit full english breakfast, gjort lite shopping och turistat lite runt i Yorkshire. Tiden går dock alldeles för fort så det var snart dags för dem att åka igen. Att de var här gjorde det ännu svårare att skilja språken åt, titt som tätt började jag prata engelska med dem. Tur att vi kunde skratta åt det.

Lite bilder från dagarna...

Hela familjen samlad

Jag och mamma

Lillasyster

Pingvin i fågelparken på Harewood House

Branwen och Miss Fine var med på Harewood House

Utanför Skipton Castle

Fick mycket beröm för de väluppfostrade hundarna

Jag och syster på puben The Plough

En av de inneboende på puben,
det fanns två katter som gick omkring bland gästerna

onsdag 6 oktober 2010

Amerikaner

I helgen hade vi besök av ett par från USA. De blev kvar rätt länge och vi satt i köket med ett par koppar the och pratade. Även att jag inte kände mig sugen på att ut och pröva metoderna eller att emigrera till staterna, så var det ändå intressant att höra hur olika raserna är där borta mot här och även proven och synen på hundens arbete. De här paret föder upp golden och labrador och har en stor anläggning för träning. De jobbar mycket med influenser från England både vad gäller träning och blodslinjer för sina labradorer och golden.

Rick berättade om hur proven ser ut i USA och mycket om hur hundarna tränas. Ett problem de har är att många amerikaner använder väldigt hårda träningsmetoder och att hundarna också har blivit hårda för att klara av det. Det är därför de själva vill ha in brittiska linjer för att få hundarna lite mer lätthanterliga. Bland annat så berättade han hur hundarna lärs att apportera genom tvångsapportering där smärtan bara upphör då hunden håller i fågeln och att konsekvent ryckande i koppel och "nicks" av elhalsband är vanliga (och lagliga) metoder för att lära hunden fotgående och vidare stoppsignal.

Något som jag reagerade väldigt på var det han berättade om hur de vill att hunden ska jobba. DÄR kan vi prata om pekhundar. Deras avstånd är så långa att deras kastare är klädda i vitt för att hunden ska ha en chans att se vart markeringen är. Hunden ska gå så rakt som möjligt till nedslagsplatsen och där hitta fågeln direkt. Det ses som ett minus om hunden jagar den ska bara vara "spot on" och inget annat.

Det finns olika prov också, field trials och hunting tests. Field trials är en tävlingsform med konkurrensbedömning och hunting tests är kvalitetsbedömning där man blir godkänd eller inte. Man använder för det mesta levande fågel, men inte vilda, utan fågel som kastaren bär med sig och kastar upp i luften och så skjuter skytten dem och hundarna får apportera. För blinda apporter så använder de dock redan döda fåglar som placeras ut. Eftersom man inte använder vilda fåglar så är man inte knuten till jaktsäsongen för att anordna proven. Enligt Rick har man inga prov då det är jaktsäsong eftersom det inte kommer in några anmälningar eftersom folk är på jakter istället.

Klipp från en träning i USA av en valp som är 16 veckor. Träningen till en pekrobot har börjat.

tisdag 5 oktober 2010

Skit hund

Jag tror hon gör det med flit! Hittar det skitigaste stället och gör sina morgonrullningar just där. Allt för att få lite extra omvårdnad och pyssel när vi kommer tillbaka efter morgonpromenaden...

söndag 3 oktober 2010

Känns som jättelänge...

Vad jag har blivit beroende av datorn... Men nästan all kontakt med familj och vänner går ju via datorn och nätet på ett eller annat sätt. När jag kom in på mitt rum igår och skulle ringa mamma så inser jag att batteriet snart är urladdat. Det konstiga var att jag var rätt säker på att jag satte i laddaren. Det visade sig att jag hade gjort det men att den inte funkade. Idag har jag varit till PcWorld två gånger. Första gången eftersom jag fick fel laddare, trots att jag hade haft med mig laddaren och talat om modellen på datorn och frågat extra att det var rätt laddare, så det var bara att åka tillbaka. Men nu funkar det igen tack vare den jättetrevliga damen på PcWorld som hjälpte mig när jag kom tillbaka. Kändes som att jag var utan datorn jättelänge!

Mina hundar har i stort sett haft lite vila ett par dagar från träning men i går var jag ute ett pass med dem. Det verkar som att några dagars vila har gjort dem gott. Hoppas att det håller i sig nästa pass också, sen får nog hundarna några dagars paus igen då mina föräldrar och lillasyster kommer hit och hälsar på. Ska bli så kul att få se dem igen. Det är över en och en halv månad sedan jag såg dem sist. Känns också som jättelänge!!