onsdag 6 oktober 2010

Amerikaner

I helgen hade vi besök av ett par från USA. De blev kvar rätt länge och vi satt i köket med ett par koppar the och pratade. Även att jag inte kände mig sugen på att ut och pröva metoderna eller att emigrera till staterna, så var det ändå intressant att höra hur olika raserna är där borta mot här och även proven och synen på hundens arbete. De här paret föder upp golden och labrador och har en stor anläggning för träning. De jobbar mycket med influenser från England både vad gäller träning och blodslinjer för sina labradorer och golden.

Rick berättade om hur proven ser ut i USA och mycket om hur hundarna tränas. Ett problem de har är att många amerikaner använder väldigt hårda träningsmetoder och att hundarna också har blivit hårda för att klara av det. Det är därför de själva vill ha in brittiska linjer för att få hundarna lite mer lätthanterliga. Bland annat så berättade han hur hundarna lärs att apportera genom tvångsapportering där smärtan bara upphör då hunden håller i fågeln och att konsekvent ryckande i koppel och "nicks" av elhalsband är vanliga (och lagliga) metoder för att lära hunden fotgående och vidare stoppsignal.

Något som jag reagerade väldigt på var det han berättade om hur de vill att hunden ska jobba. DÄR kan vi prata om pekhundar. Deras avstånd är så långa att deras kastare är klädda i vitt för att hunden ska ha en chans att se vart markeringen är. Hunden ska gå så rakt som möjligt till nedslagsplatsen och där hitta fågeln direkt. Det ses som ett minus om hunden jagar den ska bara vara "spot on" och inget annat.

Det finns olika prov också, field trials och hunting tests. Field trials är en tävlingsform med konkurrensbedömning och hunting tests är kvalitetsbedömning där man blir godkänd eller inte. Man använder för det mesta levande fågel, men inte vilda, utan fågel som kastaren bär med sig och kastar upp i luften och så skjuter skytten dem och hundarna får apportera. För blinda apporter så använder de dock redan döda fåglar som placeras ut. Eftersom man inte använder vilda fåglar så är man inte knuten till jaktsäsongen för att anordna proven. Enligt Rick har man inga prov då det är jaktsäsong eftersom det inte kommer in några anmälningar eftersom folk är på jakter istället.

Klipp från en träning i USA av en valp som är 16 veckor. Träningen till en pekrobot har börjat.

5 kommentarer:

Yours Truly sa...

Ja vad fan ska man säga? Inga nyheter, men det är för jävligt..

Yours Truly sa...

Och så vanligt och jaktligt med vitklädda skyttar :-(

Miss Bossing sa...

Kändes knappt som om vi pratade om samma raser...

Katarina sa...

Herregud!! Beklämmande..

Jonna och Svante sa...

Sättet de tränar på låter inte så trevligt. :/