måndag 30 april 2007

Valborg

Valborg idag. Har inte gjort något speciellt. Åkte till moster och morbror i Skänninge för att umgås lite. Pappa, Bea, morbror och kusin åkte motorcykel medan jag och mamma åkte husbil. Jag och mina hundar fick som tur var låna ett rum inne hos dem, för jag gillar inte husbilen. Hundarna har blivit så lätta att ha med sig. Lugnare och mer harmoniska, undrar vad jag har gjort...

söndag 29 april 2007

Jaktprovsdebut för Mingla

Trots att vi varit bortresta hela veckan så var jag sugen på att starta på jaktprov när det ändå var så nära. De hade platser kvar så vi testade. Första momentet var en enkelmarkering på land, men utmed vattnet. Skottet och kastet kom och Mingla satt perfekt kvar vid min sida tills hon fick kommando. Hon kom snygg in med anden och lämnade av. Andra momentet var ett riktat sök, så vi fick i stort sätt bara vända oss om och sen kom ett skott och så skickade jag henne. Gav henne söksignal för tidigt så hon hittade inget. Kallade in henne igen och frågade domaren om jag var fel (misstänkte det eftersom hon inget hittade trots bra sök). Så jag skickade igen och hon sprang längre ut och började söka när söksignalen kom och plockade in en and, och andra skicket var lika snyggt.

Vid söket var hon vid en lite en två gånger och då bad domaren mig kalla in henne, och hon kom utan problem, något jag inte är bortskämd med efter den andre svarta. Hon satt snyggt kvar vid sidan tills domaren kollat färdigt. Tyvärr låg kaninen vid den enen så han fick bryta provet. Men vi fick gärna fortsätta när vi ändå åkt dit. Så jag skickade igen, hon gick då rakt ut till kaninen och kom in med den och lämnade i hand. Snyggt, sa domaren, men tyvärr ett par minuter för sent. Resten av söket gjorde hon bra, hade svårt att hitta när det var två vilt kvar. Domaren visade mig var en av dem låg så vi gjorde ett snyggt linjetag och hon fick lyckas.

Kände mig först besviken eftersom hon tog upp kaninen direkt efter att provet var avbrutet, men domarens fina beröm och lite distans gjorde att jag ändå var jättenöjd. Med lite mer viltvana trodde han att det skulle bli en riktigt duktig hund. Så nu tar vi en paus med lite mer lydnad och lite spår så ska vi ge oss på ny start på jaktprov i höst. Tilläggas kan väl göras att jag tror det var 3 av 16 hundar som gick till pris på rutan, de flesta plockades bort på söket så vi var inte ensamma.

lördag 21 april 2007

Borta en vecka

Nu åker jag bort en vecka så det kommer inte uppdateras något på hemsidan. Matte ska få vara själv, så Sim ska vara hos mina föräldrar och lillasyster (som är överlycklig), och så Diezel. Mingla ska till Anneli, tack snälla Anneli för att du tar hand om henne!


Men vi hörs igen...

torsdag 19 april 2007

Fotgående

Igår var vi ute ett hårdpass i skogen och tränade fotgående. Först fick hon ligga lite passiv medan Sim fick rasa av sig med bollen. Sen låg han tyst och snällt fastknuten i ett litet träd. Inte ett pip från honom, och det är STORA framsteg!


Mingla var duktig. Vi har ju inte lagt ner så mycket tid på fotgåendet (fy skäms matte!) så det är väl dags. Gjorde också sådant linjetag som vi fick tips om på internatet. Att lägga ut många olika och vara på väg att skicka på en men sedan vända mot annan. Jag klämde in lite fotgående mellan "skicken" men det gick bra. Avlämningarna börjar också bli bättre och bättre. Snart sitter de.


Till slut körde vi lite med en dummy som jag snörat fast en måsvinge runt. Då blev det hela lustigt. En and ligger på tining och jag hade hoppats kunna gå ut med den idag, men jag vet inte om den är färdigtinad. Dessutom så regnar det, så det är inte såå lockande att åka ut i skogen. Och jag vill inte hålla på med fågel på gräsmattan här utanför, blir nog inte så bra.
Ska väl gå och se om anden tinat så får vi ta beslut därifrån...

tisdag 17 april 2007

Mingla 1 år

Ja, då var dagen kommen då den lilla bruna fyller hela ett år. Hon ser inte större ut än igår ;) men vi måste nog fira lite ändå. Tänkte hitta lite köttbullar och/eller korv i frysen. Tror till och med att jag har märgben i frysen som det kan frossas på. Tyvärr har jag studiebesök på förmiddagen (tror dock att det bara är en halvtimme) och sen föreläsningar hela eftermiddagen. Men kvällarna börjar bli långa och idag ska vi få upp änder att ha i frysen. Kanske ska låta den ena ligga kvar och tina, men antagligen hinner den inte bli mjuk nog idag, ens om den ligger i solen. Får väl ge henne ett "presentkort" på den övningen och ta den i slutet på veckan. Vi kan ju glädja oss med att träna några av alla de övningar som vi fick med oss från internatet.

En sak som Mingla är duktig på det är att gå med henne vid sidan, blåsa i pipan men hela tiden fortsätta gå. Hon har börjat fatta att man ska stanna då, även att matte går och sen kommer hon i kapp en på inkallning. Det svåra är att få henne vid sidan då, för hon far gärna iväg och springer framför. Men något ska man ju ha att jobba på.

Bäst att göra sig klar att åka...

Kommentar
Tina Corbell: Happy Birthday to Mingla!!

lördag 14 april 2007

Internat på Flathult (en vecka senare)

Denna vecka har varit full med aktiviteter. För det första så var veckan en dag kortare eftersom det vara annandag påsk, och på något sätt är det svårare att ta tag i skolarbetet en röd dag. Så resten av veckan har bestått av mycket plugg. Och så en storstädning vilket var ett måste.
Men nu verkar jag äntligen få lite tid att sitta ner och skriva om internatet som jag och min lilla bruna tös var på förra helgen.

TORSDAG
Vi åkte först till mamma där vi åt lunch och lämnade av Sim. Tur att man har sin mamma och lillasyster som ställer upp och tar hand om min kille. Ville ju inte behöva ha honom med mig också. Resan ner till Flathult gick fortare än jag trodde, hade faktiskt trott att det skulle vara mer trafik än vad det var.

Kvällen började med att Katarina och Birgitta presenterade sig själva och sen lät varje förare att presentera sig och sin hund, och de problem som tillhörde ekipaget, så de kunde planera hur de skulle lägga upp helgens övningar. Sen var det bara att med spänning vänta till dagen därpå.
FREDAGMingla och jag var uppe tidigt. Dels sover vi ju inte så länge på morgonen i vanliga fall och för Mingla var det annorlunda med alla ljud och hon har väldigt svårt att koppla av när hon hör att någon är vaken. Så vi gick ut och tog en promenad.

Efter frukost gick vi ner på fältet. Det var kallt, några minus men vädret såg ut att bli skönt. Inget regn i sikte. Birgitta och Katarina delade gruppen, bestående av 14 ekipage, i två grupper och min grupp fick följa med Katarina. Vi började med fotgående på linje, vilket dock inte är min och Minglas starka sida. Vi har tränat en del på fot, men inte många gånger i grupp så jag ska vara nöjd. Efteråt blev det linjetag, och något som påpekades många gånger var att det kursen handlade inte om hur många "tygpåsar" som hundarna fick hämta, utan allt runt omkring. Det var föraren som kritiserades och där skulle det vara noga, ordning och reda. Dummiesarna låg utlagda lite i en ring och man skulle börja med att ställa/sätta upp hunden mot en dummy och göra klart för att skicka. Sen skulle man byta dummy, vara noga och så skicka på den istället. Ett jättebra sätt att träna linjetag på som inte jag tänkt på tidigare. Jag fick hjälpa Mingla att gå mot rätt dummy genom att gå en bit framåt innan vi skickade. Innan lunch hann vi också med "rabbiten" en dummy som fästs upp med gummilinor som man släpper när man vill att rabbiten ska skjuta iväg. Beroende på hund och kunskapsnivå, även stadga, fick man välja om markeringen skulle komma före eller efter rabbiten. Vi var sist, och innan det var vår tur hann många andra hundar vara heta. Dessa fick då gå mycket fot innan de var så pass lugna och koncentrerade att det gick att skicka dem rätt. Självklart var Mingla också ivrig, men tack vare vad man hört Katarina pränta in i alla andra lyckades vi få ett bra skick, efter lite fotgående.
Efter lunch skulle vi använda "bumpern" ytterligare en sak som fått följa med i leksakslådan. Bumpern kan nog beskrivas som en apportkastare med plats för fyra dummiesar. Förutom skott så kunde den även låta som ett sträck med gäss som kom flygande (vilket jag trodde många gånger innan jag insåg vad det var). Smart nog kunde det hela skötas med en fjärrkontroll så att ingen person fanns ute på fältet som hunden kunde förvänta sig ett kast av. Mingla, som var yngst av hundarna, fick stanna kvar i bilen på eftermiddagen. Kändes skönt när Katarina föreslog det, för att inte stressa upp den lilla. Eftermiddagen blev dock lika lärorik utan hund. Först sköts en dummy iväg. Sen skulle föraren vända sig om och skicka hunden nerför backen i ett linjetag som bestod av flera dummiesar. Där gällde det att få hunden att ta med sig EN dummy och inte byta. Efter linjetaget skulle föraren åter vända sig mot dummyn som kommit från bumpern och skicka hunden dit. Mycket intressant att se hur de olika hundarna betedde sig och förarna och så vilken respons de fick från Katarina.

Kvällen blev en trevlig tillställning med påskbuffé, många historier och en härlig gemenskap.

LÖRDAG
Lördagen var lika kall som fredagen. Mingla var trött efter föregående dags övningar och sov längre än vad hon gjort på fredagen. Tilläggas kan att hon hela natten sovit på madrassen på det utrymmet som fanns mellan min huvudkudde och väggen. Grupperna fick byta instruktör och vi fick tillbringa dagen med Birgitta. Hon började med ett närsök av den svårighetsgrad som jag aldrig kommit på tanken till Mingla, ens om några år. Birgitta påpekade hur lätt vi som förare har att göra söken alldeles för lätta för hunden. Vid en praktisk jakt (detta exempel liksom många andra utgick från praktiskt jakt) då en fågel blir skadeskjuten lägger den sig inte på öppet fält och väntar på att bli inplockad. De gömmer sig i allt de kommer åt, rishögar, buskar, stenrösen eller gräver ner sig. Därför låg vårt närsök i den lilla stenmur som låg mellan fältet och skogen. Först skulle vi anvisa hunden till ett litet område på vänster sida där det inget fanns. När hunden var säker på att inget fanns skulle vi smussla dit en boll och säga åt hunden "sök igen, det finns visst något där" vilket skulle lära hunden att bli ännu ihärdigare i sitt sökarbete. När det blev Minglas tur så började hon söka, men kom snart ifrån området. Så jag lockade ner henne igen efter att ha lagt ut bollen. Bollen hamnade i min hand och Mingla fortsatte söka. En gång försökte hon dra iväg och av ren reflex använda jag stoppsignalen. Den lilla bruna pärlan stannade, vände sig snabbt om och satte sig ner så jag kunde skicka tillbaka henne till rätt område. När alla hundar hittat sina dummiesar backade vi bakåt i skogen. En och en fick sedan komma fram och skicka hunden på linjetag mot muren (samma plats som förut) och där ge söksignal. Mingla hittade en uppe på muren, vilket jag först inte förstod. Den satt nog lite fast för jag kunde lätt locka ner henne och hon kom in med en annan. Andra gången var hon igen upp på muren och den gången fick hon med sig den in. Den tredje fick jag hjälpa henne på genom att gå fram till muren, så när hon lyckats med den var vi nöjda. När sökdelen var klar gick vi ut på fältet. Där fick de som ville testa att bära bössa samtidigt som de skulle ha hunden fot och sedan skicka på linjetag. Tanken var att man skulle förstå hur annorlunda skicket blir om man bara kan använda en hand. Innan lunch hann vi med stoppsignal. Övningen var ny för oss. Man skulle ta med sig hunden ut, sätta den ner, lägga ut en dummy, gå tillbaka och ta hunden med sig några steg och sen sätta den ner. Man själv skulle fortsätta gå och sedan kalla in hunden en kort bit och sen stoppsignal. Sen skulle hunden skickas på ut och hämta dummyn. Första gången var jag slarvig, men andra gången blev det bra. Mingla imponerade nog på många med sitt snabba sättande på stoppsignalen. En jättebra övning som vi ska träna på. När vi gjort övningen tog jag med mig Mingla upp till bilen. Tänkte att hon kunde få en längre paus nu, så hon klarade att vara med på eftermiddagen innan vi skulle åka hemåt.

Efter lunch kom slutövningen. Hunden skulle föras lös, ordning och reda. Man skulle gå fram till anvisad position. Där skulle hunden sitta och Birgitta kastade dubbelmarkering. Man skulle vända sig om, gå fem steg med hunden bredvid sig och sedan bestämma sig för en dummy (lämpligtvis den dummy som hunden inte kollade på) och skicka hunden på den i ett tydligt linjetag. Katarina fanns med vid sidan för att hjälpa till så att skickat blev lyckat. När hunden kommit in med dummyn skulle hunden sitta kvar medan föraren själv gick ut och hämtade den andra. Jag insåg snabbt att jag inte var lika duktig markör som min hund, men även jag lyckades få in dummyn.

När vi åkte hem var vi båda trötta. Mingla sov hela vägen hem och väldigt gott den natten. Helgen var otroligt lärorik och att ganska bra är skitdåligt är nog inget man kommer glömma. Inte heller att hunden gör det den får göra.

Tack Anneli, Birgitta och Katarina för en trevlig och superlärorik helg!

Jag är så otroligt stolt över min fina lilla underbara hund och hur bra hon klarade av detta. Tack Anneli för världens underbaraste hund!

(Bilder från internatet finns i bildgalleriet)

onsdag 4 april 2007

En dag kvar

I morgon är det dags.

Har packat väskan, vet inte hur mycket extrakläder man ska ta med sig. Man vill ju inte behöva frysa eller gå blöt. Och det är ju alltid en risk när Mingla är med. Den där hunden måste ha en radar som är inställd på att hitta vatten. Finns det något inom en kilometers avstånd så hittar hon det. Om jag någongång blir strandad i en öken vill jag ha henne med mig...

Hämtade lillasyster vid tåget idag. Hon sover över till i morgon, gillar att göra det när det är lov. Så i morgon så släpper jag av Bea och Sim hos mamma enligt planen, och sedan igår även Råttan. Bea tyckte synd om henne så nu får Råttan åka och roa sig tillsammans med sin syster över påsk. Därför blir bilen lastad med två människor, två hundar och en katt när vi åker om någon timme. Ska äta lunch hos mamma på vägen, skönt att slippa det.

Fortsatte med stoppsignal på långt håll i går. Det går toppen. Och som Mingla studsar upp och ner när man bara tar med sig pipan ut, sätter henne och lägger upp ett linjetag, det är någon som är ivrig till tusen. Men tyst och fokuserad. Förstår inte riktigt hur stoppsignal kan vara det roligaste som finns. Men hon älskar det.

Borstade hundarna igår. Sim har börjat fälla sin björnpäls. Jag använde kam för att komma igenom pälsen på honom och gräsmattan där vi satt blev helt full av tofsar. Hann nog bara dra ett tag med kammen innan jag var tvungen att dra bort pälsen ur kammen. Helt otroligt. Bea får ett roligt jobb i helgen. Hålla efter hans päls...

tisdag 3 april 2007

Skotträning

Idag råkade jag få reda på vart skjutbanan i Norrköping finns. Så vi åkte dit för att titta. Jag tänkte äntligen ta tag i jägarexamen också, innan det går fööör lång tid så allt är glömt. Jag hade tur, det var några där som sköt på älgbanan. De var jättehjälpsamma så nu kanske det kan bli gjort i vår.


När vi ändå var där och de höll på att skjuta fick hundarna lite skotträning. Sim fick hämta dummiesar som jag kastade efter varje skott, och Mingla fick bara vara passiv. Perfekt! Det behövdes. Det märks att hundarna tänder till så fort det kommer skott.


Dags att sätta sig med alla hemsidor, framför allt Autoitalias. De ska väl öppna efter påsk så hemsidan bör snart bli klar... Suck... Men men, det måste göras även om jag tycker min egen är roligare att hålla på med...

måndag 2 april 2007

Inte många dagar kvar

Uppdaterad:Idag har vi testat det knep som Maria tipsade om igår, när det gäller stopsignal på längre håll. Mingla verkade fatta det så nu ska vi "nöta" in det, vilket för hennes del innebär att påminna henne ett par gånger. Problemet var att Mingla gärna springer mot mig innan hon stannar om jag blåser stoppsignal på långt håll. Tipset gick ut på använda en bollkastare/Chuck it för att få ut bollen. Första gången blåste jag och kastade direkt. Andra gången hade hon fattat och satte sig ner när jag blåste, även att hon var lååångt ut. Härligt när man får saker att funka...
Nu är det inte många dagar kvar tills vi åker till Flathult för några dagars drillning av Janne Wiberg och Birgitta Staflund-Wiberg. Ska bli så himla kul att komma iväg lite. Ändringar i schemat då Daniel måste jobba, så Sim ska vara hos Bea, vilket hon inte är ett dugg ledsen över. Hon älskar att ha Sim, och jag tror Sim trivs riktigt bra med henne också.

Igår var vi på flatklubbens samträning, och Mingla gjorde ett kanonpass. Vi började med markeringar, avstånd och svårigheter beroende på hunden. Sen gick vi in i skuggan, i alla fall så hundarna fick jobba i skuggan. Det märktes att värmen tar på hundarna nu, innan de blir vana. Vi lade ut sjutton dummiesar på ett sök till våra fem hundar och först fick lilla Holly hämta in, medan hon fortfarande visste vad som hände. Både matte och Holly är jätteduktiga och de lär sig massor hela tiden. Sen skickade vi andra våra hundar varsin gång, så fick de både jobba och massor passivitet. Mingla gjorde kanonsök, jag var inte med och lade ut dem men enligt uppgift ska några av dem ha legat riktigt svårt. Vi avslutade träningspasset med att göra några dirigeringar. Mingla såg vart de lades ut, men Holly fick hämta emellan så hon hade inte stenkoll på var de låg. Men tack vare att den lilla flickan är så lyhörd så fick vi använda visselpipa och viftande armar, men sen hittade hon. Två stycken plockade hon in där, och jag är så himla nöjd.
Bea och Diezel var också med. Diezel tyckte det var jättekul, och jag hoppas Bea följer med fler gånger. Lillasyster börjar lära sig massor, så snart kan hon börja jobba Diezel helt själv.

Sim fick komma ut och göra två dirigeringar han också. Eller rättare sagt så gjorde han som vanligt. - Jag kan själv, matte. Så det slutade med att jag fick gå ut och hämta honom. Vi fick visa på dummiesarna, så linjetagen blev mer eller mindre markeringar för honom. Men han var otroligt duktig och brydde sig inte om alla andra hundar.

Nu ska jag iväg en sväng till skolan, men förhoppningsvis hinner jag lägga upp alla nya bilder under eftermiddagen/kvällen.