onsdag 31 januari 2007

Där försvann snön

I morse var det betydligt mindre snö än i går kväll. Nu är det mer grönt än vitt på gräsmattan. Grönt och lerigt. Hundarna är inget roliga att få in nu. Har haft tvättstuga idag så jag har tvättat lakan. Det i kombination med vädret gör nog att hundarna får ett bad ikväll.

Har försökt springa lite med Mingla ute för att få henne att inte hoppa och studsa. När man kommit upp i juniorklassen kanske det är bra om hunden kan trava fint och inte leka jojo. Tyvärr är inte underlaget det bästa för att springa på. Har nu kommit på vad jag ska göra. Tänkte låna korridoren här i källaren och tassa fram där med tjejen. Ståträningen kan vi ju göra inne men lägenheten är för liten att springa i.

Men nu är det dags för mat tycker Sim, där har jag märkt att det är dags att dra ner mer på fodret. Han har gått ner på lightfoder, men han lägger på sig. Det har jag aldrig varit med om förut, han har ju kunnat äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Någon nytta har kastreringen gjort på den fronten, han var svår att hålla i hull förut men nu är det inga problem. Han har blivit så fin i kroppen, och jag tror till och med han fått mer päls. Hoppas bara att det inte bara blir underull som gör det. Finns det men inte syns är det väl inga problem, så just nu är det perfekt. Min fina lilla goa kille... Ångrar att jag inte anmälde honom till Mjöby, nu börjar han ju bli riktigt fin. Men vi får ta det i Norrköping sen. Då har vi hunnit komma igång och cykla och sätta ordentligt med muskler efter vintervilan. Ska bli spännande...

tisdag 30 januari 2007

Segt och tråkigt

Hela dagen har varit så tråkig. Hade först gruppträff i skolan vid 10. Sen hem och äta lunch, ut med hundarna och så tillbaka till campus. Där hade vi en jättebra uppsatsintro inför gruppuppsatsen som ska skrivas i denna kurs och sen hade vi ett pest och pina litteraturseminarium. Jag hade för första gången verkligen slarvat igenom boken på grund av flytten och att jag var så himla trött. Tyvärr så hade vi inte länge Perselli, hans seminarium var lätta, lärorika och intressanta. Nu var det Monica Svahn, lärorikt med tufft. Vet inte ens om jag blev godkänd. Kände mig så uselt förberedd och nu besviken på mig själv, men denna gång orkade jag inte.

Trots humöret och att det redan blivit mörkt så hade jag sån lust att komma ut på promenad, så vi åkte ut till Vrinneviskogen och gick en sväng där, mycket trevligare att gå en längre där så man bara kan ta kortare i kvarteret senare sen. Det kändes bättre efteråt när jag kunde konstatera att man inte alltid kan vara på topp. Hoppas bara inte det blev komplettering på det där. Men men, får väl ta det i så fall...

Ska gå och pussas med hundarna lite, inget svårt att få en flat att gå med på pusskalas, så känns det nog lite bättre...

måndag 29 januari 2007

Hunddag

Orkade inte gå till skolan idag. Huvudvärk som troligen beror på sömnbrist de senaste dagarna, så jag skippade föreläsningarna och ägnade dagen åt hundarna i stället. Vi har myst inne och så kom Sofie och Malle förbi så vi gick en ordentlig promenad i Vrinneviskogen. Vi har trimmat lite päls och klippt klor och så tränat lite enklare trix. Länge sedan Sim och jag höll på med High Five och sånt. Han har nästan lärt sig att sitta fint på bakbenen, men tycker det är lite otäckt. Hundarna och jag var trötta så nu blev det en lugn kväll vilket garanterat behövs.

söndag 28 januari 2007

Så var det klart

Idag gick det stora flyttlasset. Hela släkten var hos farfar, åt mat och flyttade. Vi hade redan bäddat sängen, satt upp gardiner och plockat in en del i skåpen så mycket sånt plock var klart. Farfars två blev riktigt mysig när det mest var klart. Tror att det där blir bra för honom, åtminstone känns det skönt för oss att han inte bor ensam i det stora huset om det skulle hända något.

Mingla var så trött när kvällen kom. Hon satt i mitt knä och somnade nästan. Släkten började undra om jag skaffat hund eller bebis, och visst är hon min lilla bebis.

Hade lite dåligt samvete för Sim och Diezel. Eftersom alla var med och hjälpte till med flytten så fick hundarna följa med idag. Hos farfar var de ute i trädgården och sprang men när vi åkte till Nykil så var de tvugna avtt vara kvar i bilen. Som tur är hade vi tagit en extra bil, så Sim och Diezel fick ett helt eget utrymme och en egen passop, i form av min lillasyster som gick och tog ut dem flera gånger. Så himla skönt att det är klart, fick gå upp vid 6 i morse för att läsa boken och skriva texten till litteraturseminariet som vi har på tisdag. Kommer inte gå bra, men nu är det gjort i alla fall. Vet ju vad min "svacka" beror på i alla fall...

Det var så underbart att komma hem. Somnar nog så fort huvudet hamnar på kudden.

lördag 27 januari 2007

Min lilla duktiga tjej

Idag åkte vi till farfars servicelägenhet som han ska flytta till. Vi lämnade grabbarna hemma hos Bea och tog med Mingla. Hon var så himla duktig. Hon hade en filt med sig och så sin boll och ett ben. Hon tuggade på benet, sen lekte hon med bollen. Lugnt och fint, hon puttade iväg den och gick och hämtade, precis som om hon förstod att träparketten inte skulle må så bra av små hundtassar som rusade runt. Efter ett tag gick hon och lade sig. Vi märkte knappt av att hon var med utan hon skötte sig själv, förutom de gånger vi gick ut och kissade. Man kan inte tro att den lilla tjejen som är så duktig bara är nio månader.

fredag 26 januari 2007

Hos farfar igen

Ännu en dag hos farfar. Hundarna har varit ute en del, vi satt för kompostgaller för grindhållet och sen kunde de springa som de ville. Ibland såg man dem rusa förbi fönstret på baksidan, i ett riktigt race.

Mingla fick sitta vid mina fötter eftersom hela bakutrymmet nästan var fyllt med kartonger. Det utrymmet som blev kvar räckte åt Sim och Diezel. Hundarna har fått stå åt sidan de här dagarna, men de verkar ha haft mycket nytt att undersöka i farfars trädgård och är trötta när kvällarna kommit så det verkar inte ha lidit så mycket. Längtar tills det blir lugnare igen så man hinner med mer än bara promenaderna.

torsdag 25 januari 2007

Fram och tillbaka

Idag vaknade vi i Norrköping igen. Hade två lektioner i skolan och sen bar det av till mamma igen. Så nu har hundarna fått en promenad i snön och ligger trötta och sover. Diezel verkar tycka det är jättekul när vi kommer, men jag tror sjutton att han tycker det är skönt när vi åker också...

onsdag 24 januari 2007

Bilder i snön

Snön som kom igår ligger kvar. Så i packandet hos farfar tog vi en paus och gick ut i solskenet och busade. Hade med mig kameran så jag kunde ta lite kort på dem när det för en gångs skulle inte är tråkig grå och brun bakgrund. Har kommit fram till varför det finns fler bilder på Mingla än Sim jämt, hon är en riktig linslus och Sim han vill helst slippa. Den här gången fick jag dock flera stycken. De finns i Bildgalleriet.

På kvällen var jag på föredrag med Leif Gustavsson som Östgöta Tollarna anordnade. Visserligen utgick han ifrån Tollaren, men det är ju en retriever och hund det också. Han pratade mycket om ledarskap och lydnad vid jaktprov och hur vardagen påverkar hunden och samspelet med dem. Tyckte det var jätteintressant och inspirirerande, så hundarna fick sig nog en liten chock när matte fått påminnelse om hur man ska göra och började kräva det igen. Fantastiskt är det att se hur fort det ändå hjälper att man blir mer konsekvent.

tisdag 23 januari 2007

Shoppingrunda

Idag har vi varit på fodershoppingrunda. Typiskt när man köper foder på två olika ställen. Tur det inte är oftare. Vi hamnade en sväng ute i Vrinneviskogen också på en snöig promenad. Det snöade ordentligt men hundarna verkade inte ha något emot det. Bilder finns i galleriet.
På eftermiddagen var jag på intervju för ett jobb, får se om de hör av sig. Eller rättare sagt, vad de säger när de hör av sig. Vore skönt med lite extra pengar så man kan göra mer med hundarna.

Nu sitter jag hos mamma. Ska sova här i natt och åka till farfar i morgon och börja förbereda inför helgens flytt...

måndag 22 januari 2007

Lite framtidsplaner

Nu har vi anmält oss till fortsättningsinternatet på Flatterhaft i början på april och det ska bli så himla kul. Ska försöka hitta någon hundvakt åt Sim, att mamma och pappa är hemma är väl för mycket att hoppas på. Är de hemma så håller de antagligen på med flytt. Han skulle nog må bättre av att inte följa med när det är så mycket hundar runt omkring och han inget får göra.

Annat som vi har inplanerat är ju utställningen i Mjölby, jaktprov och sen kanske någon kurs i vår. Får se lite vad studiebidraget räcker till. Ska kanske skaffa ett extra jobb som kan inbringa lite extra kronor men samtidigt så måste jag då vara borta från hundarna och det vet jag inte om jag vill. Ska på en intervju i morgon, får se om det kan vara något... Kanske kan vara en korttidslösning för att få in lite extra i alla fall...

På onsdag ja, då ska matte åka och lära sig lite. En föreläsning med jaktprovsdomare som Östgöta Tollarna har, ska bli väldigt intressant.

söndag 21 januari 2007

Hem igen

Ännu en dag när inget speciellt gjorts. Har tränat lite stå med Mingla inför utställningen i Mjölby. Vill att hon inte ska krypa ihop så mycket och hon börjar bli bättre och bättre. Ska bli spännande att se om hon kan tänka sig att stå still en stund också... Har inte riktigt kommit på knepet hur hon ska ställas men vi funderar för fullt...


Vi kom hem sent idag, klockan var nog nästan sju. Frös något otroligt så det blev en lång dusch och sen tv. Sim tyckte det var skönt att komma hem till sin säng och Mingla försvann upp i fåtöljen. Där myser hon...


Ny kurs i skolan i morgon, får se hur det blir...

lördag 20 januari 2007

Husvisning hos farfar

Denna dag gick inte heller i hundens tecken. Jag, mamma och pappa var inne i stan och kollade på kök. De har inte valt utstyrsel till nya huset än men ville ha lite mer förslag. Sen var mamma och jag och hämtade farfar. Hans hus ska säljas och det var visning av det så farfar kom till oss och åt middag och provlåg mamma och pappas nya säng.

Sen satt jag med en annons till pappas företag så hundarna fick mest roa sig i trädgården.
Mingla, den lilla busen, har börjat vandra utanför staketet. Det är bara fyra vågräta plankor som är stoppet, men Diezel gör ju inte annat, oftast, än går ut och gör ifrån sig innan han går in igen. Men Mingla fick jag ropa in halvvägs nerför grusvägen mot grannarna. Vet inte vad hon skulle göra där, men det blev lite restriktioner på hennes utevistelser.

fredag 19 januari 2007

Sjukhusbesök

Japp, så blev det. Värken i benet blev värr under natten och jag har sovit dåligt. Pratade med mamma i morse om starkare tabletter, vare sig gel eller vanliga tabletter har hjälpt. Hon tyckte jag skulle ringa sjukvårdsrådgivningen så det fick bli så. Hon ville att jag skulle träffa läkare så vid halv två blev det gjort. Läkaren lyssnade på min beskrivning, kände och klämde lite och se kom domen, en inflammation runt höftleden. Så nu blir det lite lugnt först och sen behövde jag ju inte ut och springa, men gott hålla igång lite. Hundträning blev det således inte, men det blåsiga vädret var inte så inbjudande att träningskompisarna backade på grund av det.
Har fått ordning på min dator idag. Den har varit lite mystisk ett tag, men nu verkar en del uppenbara fel vara åtgärdade. Underbart!


Dags att inventera matförråden, har ingen som helst inspiration och tyvärr tror jag inte förråden har så mycket att erbjuda heller...

Helg

Idag hade vi slutseminarium på Kultur och kommunikationskursen. Tiden var satt mellan 8-12 men jag var nog hemma redan halv elva. Så väskorna packades och vi åkte till mamma och pappa. Har blivit standard på helgerna nu...

Skönt att vi slutade tidigare så vi kunde åka innan det blev mörkt. Det blev dock en lugn hunddag. Vi gick på promenad men det blev ingen träning.

torsdag 18 januari 2007

Mys i soffan

Idag fick vi besök av Malle och Sofie igen. Innan de kom var vi ute på gräsmattan med flatten Molly och den lilla blandisvalpen Buster. Mingla var först så till sig att hon inte visste vem hon skulle leka med. Det märktes att Mingla blev så glad när Sofie kom, lustigt vad lite lax kan göra när en valp är liten ;)

Det blev lite träning i skogen. Inget fungerade så värst bra. Sim fick göra ett sök, vilket han gjorde bra. Mingla gjorde några linjetag och sen fick det vara...

Kvällen blev lugn och vi satt i soffan alla tre och myste... Jag i mitten med en hund på var sida med sina huvud i mitt knä... Underbara små hundar...

Mingla är nu junior

Idag fyllde lilla tjejen 9 månader och är nu junior. Ska bli spännande att se hur det går i Mjölby för den lilla tjejen. Vet i alla fall nu hur jag ska få bukt med hennes fluff fluff päls, bara det inte regnar, för då kommer den stå åt alla håll.

Eftermiddagen och kvällen tillbringades hos Linda och hundarna. Vi märkte inte att klockan gick och plötsligt var den 20.00. Tiden får fort när man har trevligt. Mingla tyckte Vilja var lite tråkig. På grund av strömavbrott hade de inte bott hemma på ett par dagar så Vilja var trött och inte alls så bussugen som hon brukade. Men lite orkade de allt med.

onsdag 17 januari 2007

Städdag

Idag har hundarna inte gjort så mycket. Tog en kort promenad med dem i morse och sen har hela dagen gått åt till städning. Dörren har stått öppen med ett galler för så hundarna har legat i trädgården och latat sig. Sim med nosen på tröskeln och Mingla i hörnet. Ett tag satt hon och spanade på vad som hände runt omkring.
På eftermiddagen kom mamma, Bea och Diezel. Vi tog en tur i skogen och självklart så hittade Sim en vattenpöl. Jag som så kaxigt hade sagt att mina hundar gick att stoppa, fick äta upp det. Men de har faktiskt inte gått i vattnet en enda gång förut om jag sagt ifrån. Där fick jag! Men det var som tur var bara Sim och bara underdelen som blev blöt.

På kvällen har jag varit på kick off med Oriflame. Det är 40-års jubileum och det bjöds på mycket nya produkter och kampanjer. Jag startar om igen nu, har visst inte beställt på länge och blivit utskriven. Regionchefen Lotta var helt underbar. Jag blev så imponerad av hennes sätt att kunna bjuda på sig själv och driva med dialekten på ett så ohämmat sätt. Tänk om det gick att beställa från Oriflame, vilken hit!

Nu ska jag gå och njuta i min fåtölj som äntligen flyttat hem till mig. Har inte haft plats för den sedan jag bodde hemma. Men nu blev det en mysig hörna med soffa och fåtölj. Det blev mindre, men mysigare. Det är rätt lustigt. För att inte alls höra ihop så passar soffan och fåtöljen så oerhört bra ihop i färgerna och vid en första anblick så tänker man inte på det alls. Som sagt... Nu blir det lite slapp i tv soffan innan jag kommer sova gott...

måndag 15 januari 2007

Känns ganska urblåst

Det blåser fortfarande fast inte lika mycket. Åkte ut till vårt vanliga träningsställe och lade ett sök till Sim. Mingla fick bara gå fot en bit, väldigt svårt med tanke på att hon på de gångerna jag tränade sök lärde sig vad den platsen betydde. Men hon lugnade snart ner sig och gick fint bredvid. Sen lade jag henne ner så hon fick se på. Har kommit fram till det där att ligga vid passivitet är så himla bra. Så länge hon sitter så förväntar hon sig att arbeta, medan att ligga är förknippat nu med att inte få jobba. Hon låg okopplad medan jag skickade Sim.

Eftersom det blåste en del fortfarande blev det lite utmaning för honom, men eftersom han är så duktig på söket så var det bara nyttigt för honom. Han hittade 6 av 7 dummiesar helt själv och den 7 hade hamnat tokigt vid ett dike nästan vid vägen så den gick vi ut tillsammans och hämtade medan Mingla låg kvar. Den lilla damen har blivit duktig på det.

Efteråt tog vi en promenad i skogen och när vi kom hem var det två trötta hundar som somnade gott... Matte däremot kände sig väldigt urblåst. Blåsten gick in i ena örat, virvlade runt allt i en total oreda och sen ut genom andra örat... Sov också gott på kvällen, vädret tar på krafterna.

Miljöträning 2

Oj oj, vilken trött liten tjej jag har nu. Var och tittade in på goldenutställningen i Valla ridhus. Vi var inte kvar länge. Mamma, Bea och Diezel var med. Sim fick vänta i bilen, ville inte dra in två hundar samtidigt när det redan är så mycket folk och hundar där. Tyckte det räckte med en, och hon är ändå den lugna av dem. Mötte Lotta där, som jag och Sim gick kurs för i Gamleby förrförra hösten tror jag. Hon har en golden och en flat. Var kul att träffa henne igen.

Nettan var där också. Diezel fick träffa både sin mamma, syster, systerdotter och två systersöner. Vilket familjekalas! Träffade Hanna och Milue. Han har blivit så stor...

Kände att det var lite synd att Lotta inte fick se Simson, han är så himla fin nu! Har blivit superfin i kroppen och pälsen är jättebra. Hoppas han får lite mer päls nu bara, den är ju på utväxtgång efter fällningen. Han kanske blir i perfekt trim till Västeråsutställningen, och Norrköping. Ska ta och börja cykla en del med honom så han får sätta lite mer muskler, blir nog kanonfint!

lördag 13 januari 2007

Miljöträning 1

Idag var vi på födelsedagskalas hos min kusin och farbror. Kusinen var farbros 40 års present så det var 7- och 47 års kalas. Vi lämnade Sim och Diezel hemma, skulle ha blivit lite mycket med tre hundar och så massor folk hemma hos dem, även om de har villa.

Mingla var jätteduktig. Jag såg till att hon hälsade lugnt. Sen låg hon med sin boll eller med benet och sen sov hon en stund. Kusiner till mina kusiner hade med sig sin lilla dotter på tror det var 2½ år. Hon har en hund hemma även om den är mindre. När Mingla låg på köksgolvet och vi skulle ta mat, kastade sig lilla Felicia ner och kramade Mingla. Tur att hon är cool och inte blir skrämd så lätt. Mingla tyckte det var jättemysigt.

Det blev sent innan vi kom hem och i morgon ska vi åka till Valla ridhus och miljöträna då Goldenklubben har utställning där...

Hos mamma och pappa igen

Snön var borta när vi vaknade idag. Eller så gott som i alla fall. I några buskar och på några ställen på gräset låg det lite puder kvar, men inte för så länge...

Helgerna är tråkiga, men de kan spenderas hos föräldrarna så blir det i alla fall lite mer liv. Middag tillsammans med familjen på kvällen och sen sov vi i Beas rum som vanligt. Bea offrar gladeligen sin säng för då kan hon ligga på golvet och dela madrass med Sim.

Hundarna var ensam en stund på förmiddagen medan jag hade miniuppsatsseminarium. Fick mycket beröm för min uppsats så resten av dagen gick så enkelt. Tur det, för efter att ha skrivit om uppsatsen tre gånger så var jag rätt sur på den.

Jag åt snabbt lunch när jag kom hem och mötte sedan Fia och Selma på Himmelstalundsfältet där vi gick en sväng med hundarna i kylan. Självklart så hittade Mingla något hon gillade, strömmen! Hon var nere och blötte magen innan jag fick stopp på henne. Hon som aldrig brukar dra iväg, Men det kom hon ihåg, det fanns vatten där nere. Sen badade både Sim och Mingla i ett dike. De sprang fram och tillbaka, hoppade och skuttade. Allt för att vattenet skulle skvätta mycket. Dagen slutade med ett bad för båda. Har lagt på täcke på Mingla med förhoppning om att lockarna ska lägga sig. Får väl se hur det ser ut i morgon...

torsdag 11 januari 2007

Liten Mingla med stor fågel

Idag har vi haft besök av Sofie och Malle, lite träningssällskap i skogen. Sofie hade med sig en duva och en mås och så gav vi oss ut. Jag började med att lägga samma sök till Mingla som jag gjort tidigare. Den lilla tjejen låg så snällt kvar medan jag lade ut söket och gjorde sen ett kanonjobb. Hon har inga problem att komma ut långt, hon är snarare för långt ut ibland.

Sim fick plocka in lite dummiesar också. Han har blivit väldigt lugn och tyst också. Det går att binda upp honom medan jag jobbar med Mingla och han ligger snällt och tittar på. Det tar sig!

Sen fick Mingla testa att bära fågel. Duvan var inga problem. Först när hon skulle ta upp den var den lite lustig. Hon har inte sett fågel sedan apporteringskursen tog slut i oktober. Den stora bedriften var att bära hem den stora måsen. Hon fick knappt in den i munnen, men en fördel med henne är att hon inte ger upp. Efter en liten stund kom hon travande med måsen.

Jag funderade lite på hur det ska bli på prov sen, tror inte det är några problem att få henne att ta stora fåglar vid markeringar, frågan är hur det blir vid ett sök. I värsta fall så nobbar hon den för att hon inte får upp den, eller så kommer hon stå och se ut som om hon tuggar för att hon försöker få ett grepp. Måsen blev kvar i min frys så förhoppningsvis så kanske vi kan lära oss att bära stor fågel tills provet.

Efteråt tittade vi runt i djuraffärer och Mingla fick sin vikt kontrollerad. Går stadigt uppåt. Jag och Sofie åt chinamat och sen så fick Malle sig en genomgång med saxen inför Mjölby. Hans päls växer något enormt. Han har blivit jättefin så det kan inte gå annat än bra i Mjölby för honom. Och vi ska heja på.

När kvällen kom sov vovvarna gott så matte kunde sitta ifred med de sista uppsatserna att läsa igenom och kommentera. På kvällen började snön falla, kände att det var rätt mysigt. Bara den inte ligger kvar för länge. Men det gör den nog inte... Det är ju rätt varmt ute. Men två centimeter är det nu...

Där satt det!

Har ju försökt få Mingla att gå ut längre på söker och inte stanna tio meter bort om hon inget hittar. Men peppar peppar hon verkar ha fattat! Idag lade jag söket på samma ställe som igår, dummiesarna på ungefär samma ställen och skickade henne två meter längre fram mot igår. Hon låg lugnt kvar och väntade medan jag lade ut söket, även att jag gick där och kvackade så kom det ingen lös hund efter mig. Sen låg hon kvar där ända tills jag sa att hon fick komma. När jag skickade henne så for hon iväg som en skottspole och letade reda på en dummy.

Avlämningarna var också toppen. Hon satte sig lugnt och fin och höll kvar dummyn tills jag bad om den. Vi lade den bakom oss och jag tittade ut mot fältet igen. Mingla var ivrig men jag lät henne vänta några sekunder för att fundera på vad hon skulle göra. När jag skickade for hon iväg i full fart igen och kom med nästa. Hon tog in fyra dummiesar och fick sedan ligga lös bakom mig medan Sim tog de andra tre.


När Mingla fått pusta lite så körde jag lite teckenträning. Stoppsignalen är inga problem. "Ut" verkar också ha kopplats in i systemet. Hon gjorde några fina ut-stopp-ut och även några stopp-inkallning-stopp. Den lilla kråkan är jättenöjd när hon förstår vad vi ska träna.


Sim, min fina lilla kille, har också börjat bli jätteduktig. Han klarar nu att ligga kopplad tio meter bort och vara helt tyst. Det är bara om jag kommer i närheten, lite mattekär är han allt, som han piper. Han fick anstränga sig lite för att hitta de tre sista dummiesarna och sen lade jag ut två linjetag som gick så där. Han far g

ärna åt alla andra håll och jag får nog göra några till utmed häcken hemma på gatan.
Sen var vi en sväng hos Linda och hundarna. Mingla och Vilja är nästan lika stora nu. Mingla är dock grövre. Det är över en månad sedan de träffades sist, men det släppte snart och de for runt och lekte. Så nu är det trötta hundar som sover omkring mig. Tyvärr hade jag inte kameran med mig idag. Men det får bli nästa gång.


Har anmält Mingla till Mjölby. Måste ta tag i trimningen så det blir gjort i tid, lika bra att få det gjort direkt...

tisdag 9 januari 2007

Sök

Idag tog vi tag i att lägga ett ordentligt sök. Mingla vill inte gärna gå ut så långt, och stannar lätt och ber om hjälp om hon inget hittar. Försökte lägga söket lika koncentrerat som vanligt, men längre från utskicket. Tyvärr var inte vinden på vår sida, den for runt en hel del. Men hon klarade jobbet vettigt. Provade allt möjligt för att hon skulle lyckas helt. Provade att skicka Sim samtidigt, men han jobbade och hon lekte så det var inget bra, provade med att hon fick se Sim jobba, gick ut och kvackade i söket innan jag skickade henne men inget gav bra resultat. När hon bad om hjälp provade jag både att skicka henne igen, att "hetsa" henne lite för att få igång henne och även att nonchalera henne. Men det funkade inte bra något av det.

Har suttit hemma och funderat på hur jag ska göra. Ska nog prova att lägga samma sök, skicka från kortare håll och öka längden. Trodde att jag inte hade gjort dagens sök för svårt men tydligen var det så. Vi tar nya tag i morgon.

måndag 8 januari 2007

Tillbaka till plugget

Första dagen i skolan för mig igen efter helgerna. Därför blev det lite vilodag idag. Lite enklar godissök och sitt stanna kvar blev det gjort. Tog massor i huvudet på mig att vara tillbaka i skolan efter att ha varit ledig så mycket...

Hundarna verkade inte lida. De delade ben att tugga på, även att det finns fler och Sim vanligtvis inte ens tuggar så mycket...

Lagning av bur

Idag har hundarna fått vilodag från träning. Jag har istället, för tredje gången, fått laga bilburen. Hönsnätet som min pappa sa skulle hålla har Tant Brun haft sönder flera gånger. Men nu kan hon inte mer. Med hjälp av min underbara mamma så har jag nu bytt ut allt nät mot kompostgaller, och det blev så himla bra. Nu ska hon nog inte kunna ta sig ut, den lilla apan...

söndag 7 januari 2007

Spår och mer passivitet

Känns som om passivitet är det mest utjatade ordet i det här huset. Tråkigt är det också, men men det ger ju resultat och det lättar ju upp lite. Har kommit på, via ett tips om antiskällhalsband, att det går att använda sprayflaska med citronvatten. Främst är det när vi är hos mamma och pappa eftersom hon sitter och piper i tvättstugan. Första gången en dusch kom så tittade hon förvånat, andra gången gick hon och lade sig. Efter promenaden så pep hon en gång och fick en dusch innan hon gick och lade sig. Det funkade. Har även testat att ha med den ut i skogen och det funkar det med. Hon är mycket mer avkopplad när hon inser att det inte är någon idé. Att tjata på henne funkar ju inte, men detta gör det verkar det som!

Sims spår gick inte alls idag. Vet inte om det kan vara för blött. Tyckte inte jag lagt ett alltför svårt spår. De fyra vinklarna och uppehållet var med men det var nog inte 600 m. Antagligen så kopplade han inte vad han skulle göra. Näsan var alldeles för högt upp och han for kryssande omkring. Hittar fortfarande inte min sele efter flytten så vi har använt reflexselen och kanske den inte säger samma sak som vanliga spårselen. Vi fick hjälpas åt att lösa spåret i alla fall och han var nöjd över att hitta klöven.

Efteråt gick vi åt ett annat håll in i skogen och Diezel fick jobba lite. Den lilla grisen lyser upp när det handlar om dummiesar och älskar att jobba. En duktig kille, kanske kan bli något working test framöver.

lördag 6 januari 2007

Lugn dag, spår för Mingla

Åkte till mamma och pappa idag... Skulle vara hemma med lillasyster och Diezel medan mamma och pappa fick en kväll själva med mat och bio.

På vägen dit stannade jag i skogen och lade ett spår som jag tänkte gå med Sim i morgon. Efter att ha varit hos mamma och pappa och hämtat Bea och Diezel så åkte vi ut i skogen så Bea fick träna apportering med Diezel. Vi lade ett stort sök som Diezel och Sim fick hjälpas åt att plocka in. Innan söket hade jag lagt ett kort spår till Mingla som hon klarade med uppmuntran. Hon har inte gått spår på flera månader, men nu fick hon testa ett kort. Hon är osäker och verkar tycka det är lite otäckt, men det finns ingen stoltare när hon har hittat klöven i slutet.

fredag 5 januari 2007

Loftahammar

Idag har vi varit på besök i Loftahammar. Annika och jag tog en promenad i skogen med hundarna och Sim, den lilla älsklingen, kom nerför en slänt och gjorde en bresladd i en vattenpöl precis bredvid oss och jag fick tillbringa resten av dagen med blöta och skitiga byxor. Men jag är säker på att hundarna kände igen sig. De stormtrivdes att vara i skogen. Jag visste ju dessutom att de kunde springa fritt eftersom man känner till markerna.

Vi var ute en kort sväng vid Källvik och hundarna fick bada av ben och magar efter skogspromenaden. Enligt dem hade det varit bättre om de fick bada ordentligt och hoppa från sjöräddningsbryggan, men jag kände inte för att ha med två dygnsura hundar i bilen.
Sen åkte vi till Cherie där Mingla lekte med Norton medan mattarna tog en fika. Sim fick tyvärr stanna i bilen, på grund av att han och Norton inte kommer överens. Kanske börjar det gå bättre. Sist kunde de vara ute samtidigt utan att försöka ha ihjäl varandra, men nu inomhus var det lugnare om han var kvar. Mingla var helt lyrisk över alla roliga leksaker som Norton hade. Och Norton verkade tycka det var kul med sällskapet, även om de inte lekte på riktigt samma sätt.

onsdag 3 januari 2007

Sök och stoppsignal

Det var ett bra tag sedan Mingla sist fick hämta dummies. Efter att kursen i höstas tog slut har hon nästan bara fått träna passivitet och fotgående. Avlämningar har hon fått göra några stycken mest som belöning när hon har varit tyst och snäll. Men idag var det dags. Jag hittade ett perfekt ställe för ett sök och lämnade hundarna i bilen. Det var inte populärt men de tystnade snabbt. Sökområdet var i en liten dal med ett större dike på höger sida och en brant efter det. På vänster sida var det en liten bit öppet och sen snart brant uppåt. Passade på att dela upp färgerna på dummiesarna så jag hade koll på var hon hade hittat. Två dummiesar hamnade på andra sidan diket och två upp i backen på vänster sida. Tre dummiesar framåt. Gick tillbaka till bilen, kopplade hundarna och släppte ut dem. Sen satt vi där vid bilen och inte gjorde ett dugg. När vi gick upp till söket fick Mingla gå lös och trots att hon är ivrig så gick hon kvar vid min sida medan Sim fick traska med i kopplet.

När jag släppte Mingla for hon iväg. Det som jag trodde skulle bli svårt var dels de långt ut eftersom hon gärna söker bara nära, men framför allt var jag osäker på de som var på andra sidan diket. Första dummyn kom från den sidan. Hon tog in fyra av de sju dummiesarna innan Sim fick ta resten. Mingla har blivit duktig och sitter kvar okopplad medan Sim jobbar. Ska bli spännande att testa hur hon gör när det är andra hundar som jobbar...
På eftermiddagen tog vi ett kort stoppsignalspass, vilket hon tycker är jätteroligt. Jag hade med mig bollen och ska bara lite kort påminna om stoppsignalen som inte använts så mycket under jul och nyår innan vi tar tag i stopp-inkallning-stopp igen som vi har påbörjat lite förut. Jag är så förvånad för jag trodde inte att någon hund skulle tycka stopp signal är roligt, men näst efter dummiesar så är hon mest på allerten när det är stoppsignal på gång.
Annika och Harry kom hit på eftermiddagen och det blev en tur i skogen innan matte skulle på möte och Annika till en kompis. Sim och Mingla fick göra ett besök hos Diezel under tiden, vilken jag inte tror de hade något emot.

Passivitet

Tog en lång promenad med hundarna i skogen. Tyvärr så hittade de nybadade hundarna stora pölar och en liten damm, så en del av promenaden fick bli i koppel och tränande av "här". Slängde ut en dummy vid några tillfällen som Sim fick hämta medan Mingla fick titta på. Det är perfekt med två hundar när man ska träna passivitet. Träningen har gjort stor nytta och Tant Brun ökar på de gångerna hon är tyst. Dessutom har hon nu börjat kunna sitta helt själv. Jag kan gå ett par steg i från henne, utan att binda upp som jag fick göra förut, och skicka Sim. Träning ger färdighet.

måndag 1 januari 2007

Nytt år

Då var det 2007 då. Gårdagen firades med släkten med god mat och sen självklart fyrverkerier. Hundarna fick vara kvar inne och vi släppte ner dem i källaren där de skulle vara längst från smällarna och så att ingen skulle smita ut. Ingen av de fyra hundarna är skotträdda, men det kändes ändå onödigt att ha dem vägg i vägg med där vi skulle skjuta. Men när vi kom in från fyrverkerierna så var alla fyra uppe igen. Men men, ingen är ju skottberörd i alla fall.

Nu måste jag också rasa av mig lite. Blir så irriterad på en del föräldrar. När jag kom hem så höll några pojkar på att smälla smällare och raketer, och nu över en och en halv timme senare håller de fortfarande på. Inget speciellt vett verkar de ha med raketerna heller, en del smällare håller de i medans det far ut och smäller från dem. Jag förstår inte att föräldrar inte tar mer ansvar, det är inte ens någon vuxen med ute! Det kan faktiskt hända olyckor. Ska bli så skönt i morgon när det inte längre är tillåtet att skjuta. Tycker synd om alla som måste droga sina hundar för att överleva denna helg. Så långt har ju inte vi problem. Däremot är det två som har svårt att koppla av när det skjuts. Ska kanske le och ta det som träning, men det stör ju mig också!

I alla fall, gott nytt 2007. Förhoppningsvis blir detta ett bättre år. Återkommer med en resumé av 2006.